tiistai 6. tammikuuta 2009

Peruskreemi

Tässä resepti perusvoikreemille:

 • 500g kreemimargariinia (suolaton tai vähäsuolainen voikin käy)
 • 250g sokeria
 • 125g vettä

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva täyteen tilavuuteen (n. 3-4min vaahdotus riittää). Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa niin että sokeri liukenee veteen ja jäähdytä siirappiseos. Kaada jäähtynyt siirappi ohuena nauhana rasvavaahtoon koko ajan vatkaten. Kreemi on heti käyttövalmis.

Kreemiä voi maustaa erilaisilla aromeilla tai värjätä elintarvikekäyttöön soveltuvilla väreillä. Jos käytät vesiliukoisia värejä, kannattaa ne sekoittaa ensin jäähtyneeseen siirappiin niin värjäystuloksesta tulee tasaisempi. 

Kreemi säilyy suljetussa rasiassa tai kelmulla peitettynä jääkaapissa useita päiviä, jos et kuitenkaan käytä kreemiä heti valmistamisen jälkeen, on kreemiä hyvä vaahdottaa ennen käyttöä jotta siihen sekoitettu vesi ei ala erottumaan kreemistä. 

Hyvä kreemi on sileää ja kiiltävää joten sillä saa aikaan kauniin tasaista jälkeä. Kreemi on kuitenkin suhteellisen tuhtia tavaraa, joten esim. paksuja reunapursotuksia kannattaa välttää, toki makuasia tämäkin.

Kreemi soveltuu eritoten esim. marsipaanilla tai muilla kaulittavilla kuorrutteilla päällystettävien kakkujen tekoon. Kreemiä levitetään ohut kerros tulevan marsipaani- tai muun kuorrutteen alle. Kreemi on tähän tarkoitukseen parempaa kuin kermavaahto, koska se ei päästä kakusta liukenemaan nestettä marsipaaniin ja näin ollen estää marsipaanikuorrutteen "sulamista" kakun päälle.

Katso esimerkki kreemillä päällystetystä ystävänpäiväkakusta, neljäs kakku ylhäältäpäin.

4 kommenttia:

 1. Hei! Onpa sinulla mainio blogi!!

  Olen tekemässä syksyllä veljeni häihin 3 kerroksisen kakun. Valitettavasti hääkakkuja, saati kerroskakkuja en ole tehnyt. Kova himo olisi tehdä "jenkkityylinen" hääkakku, mutta en halua käyttää marsipaania tai sokerimassaa koska niin monen suuhun ne eivät kuitenkaan sovi. Eli tuollainen jämäkkä kreemi (joka saa pinnan näyttämään siloiselta ja johon tarttuu helmet tms.) on ollut jo jonkin aikaa hakusessa. Kinuskikissalta tuossa asiasta kyselin ja hän pyysi sinulta kyselemään (ja lähetti terveisiä). :)

  Suosittelisitko kokeilemaan tätä ohjetta tarkoitukseeni? Onko jotain "niksejä" levitykseen(murut huolestuttaa)?

  Ja toinen kysymys: Kestääkö 3 kerroksinen kakku ilman kakkujen sisälle tungettuja tukipilareita kuten näin youtubessa tehtävän? Aion kasata ja koristella kakun muutama tunti ennen tarjoilua. Ja kakut ovat tietääkseni 3 pienintä kokoa mitä löytyy (kun pienin on lapsille tarkoitettu minivuoka).

  Toivottavasti jaksoit lukea pitkän selostukseni ja ehdit vastaamaan! Haluaisin kovasti jo ajoissa päästä kokeilemaan, että olen jo taitava sitten syksyllä!

  VastaaPoista
 2. Hei Anonyymi, laittaisitko minulle sähköpostia niin vastaisin mielelläni sähköpostitse kysymyksiisi! :) (osoite löytyy profiilistani)

  Tai jos haluat, voit myös tulla kyselemään Leivontafoorumille! :)
  http://leivontafoorumi.org

  VastaaPoista
 3. Löysin kysymyksen kinuskikissan sivuilta ja seurasin jälkiä tänne asti... Harmi, ettei vastausta löytynyt. Lisäkseni varmaan moni muukin pähkäilee näitä asioita.Olisi ollut myös kiva kuulla, miten kysyjä on onnistunut.

  VastaaPoista
 4. Hei Anonyymi, en tiedä mitä alunperin on KK:n sivuilla kysytty...?
  Itse käytän nykyään aina marenkivoikreemiä kaulittavien massojen alla kakuissa. Tämä peruskreemi sopii myös, mutta on haastavampi käsitellä kuin marengilla pehmitetty kreemi. Kreemeissä kannattaa aina käyttää suolatonta voita, vain hätätapauksessa vähäsuolaista, sillä suolan maku punkee aika ikävästi kreemistä läpi.
  Tässä marenkivoikreemin osoite blogissani:
  http://www.ahonlaita.com/2009/04/sveitsilainenmarenkivoikreemi.html

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.