perjantai 27. maaliskuuta 2009

Banoffee-torttu

Mieleni on tehnyt jo pitkän aikaa käyttää kaapissa lojuvia kondensoituja maitoja pois (ahneuksissani hamstrasin niitä 4 purkkia kun vihdoin löysin) ja niinpä tein monessakin blogissa esillä olleen banoffee-tortun. 

Viimeistelin kakun vieraassa keittiössä joten koristelu ei ole kovin ihmeellinen, kermavaahtoon vedelty nuolijalla viiruja ja päälle isketty muutamat hauskat ananaskirsikat.

Tämä torttu on kovin makea, saa helposti monen päivän makeannälän turrutettua kun tätä maistelee pari palaa. 

Irtopohjavuoan (20cm) pohjalle tuli:

  • 12kpl digestive-keksejä
  • n. 3rkl sulaa voita
  • 5 palaa tummaa suklaata sulatettuna

Digestive-keksit murennetaan ja sula voi sekä suklaa lisätään joukkoon, sekoitetaan tasaiseksi. Keksimassa painellaan irtopohjavuoan pohjalle sekä hieman nostetaan ylös reunoille. Keksien päälle pilkoin 2 isoa banaania jonka jälkeen vuoka on hyvä laittaa hetkeksi jääkaappiin jotta keksipohja jähmettyy.

Kondensoidun maidon (1 tölkillinen) keittelin kattilassa toffeeksi, n. 5 minuuttia siinä taisi vierähtää (en tohtinut keitellä koko tölkkiä vedessä kolmea tuntia niin kuin useissa ohjeissa kehotetaan). Hyvin maito paksuuntui ihan kattilassakin, joukkoon voi halutessaan lisätä hieman voita (purkin ohjeen mukaisesti myös sokeria). Toffee kaadetaan vuokaan banaaniviipaleiden päälle heti kuumiltaan.

Toffeen päälle viipaloin vielä 2 banaania lisää. Tämän jälkeen torttu on hyvä laittaa jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.

Kermaa käytin tähän torttuun 2dl, se riitti juuri sopivasti vuoan reunoille asti.

15 kommenttia:

  1. Kylläpä olet kauniin koristelun kehittänyt :-))
    Tuo banoffee-torttu ON hyvää, äitini on sitä joskus tehnyt. Riittikö Sulla tosiaan tuo 5 min. keittäminen? (Mä oon lukenu vaan ohjeita missä kehoitetaan keittämään noin neljä tuntia..)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ninnu! :) Siis juu, keittelin kondensoitua maitoa kattilassa n. 5min, purnukan kyljessä lukee ohje "keitä kunnes kuplahtaa", mutta keitin kuitenkin hieman pidempään. Toffee jähmettyi lopulta kylmässä sellaiseksi leikattavaksi, pehmeää mutta pysyi kasassa. Ne monen tunnin keittelyohjeet on tarkoitettu koko tölkin keittämiseen, mie siis valutin maidon tölkistä ulos, enkä keittänyt koko purkkia. :)

    VastaaPoista
  3. Hmm, on kyllä herkullisen näköinen banoffee! Nuo Ananaskirsikat ovat niin houkuttelevia tuossa päällä :P

    VastaaPoista
  4. Tuo Banoffee on kyllä taivaallisen makeaa ja hyvää! Minä tosin keitin sitä sen kolme tuntia kattilassa, mutta voit uskoa, että ens kerralla teen kuten sinä!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Vaahtera! :)

    Anulilli, no eikös olekin, luulen ainakin kuvista päätellen että jos keittää kokonaista purkkia, tulee toffeesta hieman tummempaa. Mutta hyvää siitä sai ainakin miun mielestä kun keitteli pelkkää sisältöä kattilassakin. :)

    VastaaPoista
  6. Banoffee on kyllä niin hyvää, että oksat pois:)

    VastaaPoista
  7. Tässä olikin sitten keitelty tuota maitoa ilman purkkia. Oletko maistanut myös sellaista toffeeta jota on keitetty kauan purkin sisällä? Ajattelin vaan että onko saman makuista kun tuo väri näyttää niin erilaiselta, todella vaaleelta? Eikös se kinuskin tummuus usein anna kinuskille sitä syvää makua kun sokereita on keitelty kauan? En tiedä, mulla vaan on sellainen idea. =)
    Hyvältä näyttää kuitenkin. =)

    VastaaPoista
  8. jack bauer, kyllä kyllä :)

    Jenny, en ole maistanut purkin sisällä keitettyä toffeeta, voi tosiaan olla että siitä tulee vahvemman makuista niin.
    Tämä purkitta keitelty maito maistuu lähinnä joltain vaalealta toffeevanukkaalta, eikä niinkään oikealta toffeelta. Mutta hyvää se minusta oli näinkin. :)

    VastaaPoista
  9. Mistähän Lappeenrannassa saa tuota kondensoitua maitoa?

    VastaaPoista
  10. Täältähän löytyi vaikka kuinka paljon kaikkea kivaa!! Tulen varmasti vierailemaan täällä useamminkin. :)

    VastaaPoista
  11. Anonyymi, olen nähnyt ainakin Citymarketissa sitä myytävän.

    Kodin Onni, kivaa, tulenkin vastavierailulle blogiisi! :)

    VastaaPoista
  12. Viimeisen purkin sain sieltä. Jos tosiaan näin 5min keitetty maito maistuu toffeevanukkaalta niin onneksi keitin sen vajaa 3h purkkia, sillä siitä tuli täysin kiinteää ja oikeaa kinuskia, tai paksua toffeeta. Nam! Kannattaa testata, vaikka aikaa meneekin...

    VastaaPoista
  13. Anonyymi, testasin tuota koko purkin keittelyä ja toden totta, tuloksena oli paksua toffeeta! Jos siis haluaa tujumpaa herkkua, kannattaa keittää purkin kanssa, jos vanukasmaista niin keittää pelkän maidon. Hyvää niin taikka näin. :)

    VastaaPoista
  14. Jos joku on tulossa Espanjasta, tai käy siellä päin, niin condensoitua maitoa saa siellä 1000ml.:n purnukoissa. On sinisellä tekstillä, joka on "kevaria" ja punaisella tekstillä (entera).
    Kolmisen tuntia keitetään tosiaankin.
    Etelä-Amerikassa käytetään myös churrojen täytteenä. Eli vähän kuin pitkulainen munkki jossa reikä ja sen sisään sisään sitten ruiskutetaan codensoitua maitoa, siis ruskean (toffeen väristä).

    VastaaPoista
  15. Anonyymi, onpas mielenkiintoista! Mmm, mahtaa olla makoisia sellaiset täytetyt munkit, namskis! :D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.