keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Täyteläinen suklaakakkupohja

Olen pari kertaa maininnut blogissani aiemmin tämän suklaisen kakkupohjan. Eikä ihan mikä tahansa kakkupohja, suklaanmaku tulee aidosta tummasta suklaasta, eikä kaakaojauheesta.
Hurja suklaamäärä ei lässäytä kakkua, salaisuus piilee vesihauteessa jossa munat ja sokeri vatkataan.

Kakusta tulee niin mehevä, että ei välttämättä edes tarvitse kostuketta. Tätä reseptiä voisikin hyvin käyttää myös kahvikakun tekoon.

Tässä resepti:
  • 250 g tummaa suklaata
  • 90 g voita
  • 5 isoa munaa
  • 180 g sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 90 g vehnäjauhoja
  • 2 rkl smetanaa



Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi kuumassa vesihauteessa.


Sulata suklaa ja voi ja sekoita ne munasokerivaahtoon varovasti kieputellen.


Sekoita massa pohjia myöten.


Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhot massaan.


Lisää lopuksi smetana ja sekoita.

Kaada massa voideltuun (ja jauhotettuun) vuokaan, n. 20cm halkaisijaltaan.

Paista 160 asteessa n. 55min.




44 kommenttia:

  1. Mmmehevää! Oliskohan tumma suklaa, jossa on appelsiiniaromi hyvää tähän?...Tätä siis täytekakuissa käytät? Kuulostaa kyllä tosi hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Tää kuulostaa niin hyvälle että pakko laittaa testiin =o)

    VastaaPoista
  3. Mulla ois yks kysymys, ei kylläkään tähän kakkuun liittyen... Sunnuntaille pitäis tehdä maidoton kakku ja kun noista maidottomista "kermoista" ei ole kovin hyviä kokemuksia, ajattelin kuorruttaa sveitsin marengilla (vai miten se nimi meni). Miten se kestää jääkaapissa kakun päällä? Voiko kuorruttaa jo edellisenä päivänä? Lössähtääkö marenki ajan kanssa ja pursotusjälki häviää?

    VastaaPoista
  4. Anne, Nina, Katri, tää on hyvää! :P

    Paula, jos tykkää appelsiinista niin mikä ettei! Jos tarvitsee erittäin suklaista pohjaa niin tätä reseptiä käytän kyllä.

    Anne, vastailinkin jo blogiisi.

    VastaaPoista
  5. Tämä on oikea suklaakakkupohja, nam! Jos reseptissä käytetään pelkkää kaakaojauhetta, se ei ole suklaakakkupohja, vaan kaakaopohja.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Tanja vinkeistäsi ja opeistasi sen marenkikreemin suhteen! Kookosrasvaa en onnistunut saamaan, joten tein sen floran vaaleansiniseen levitteeseen. Hyvä kreemi tuli, vaikkakin teko meinas hiukka vastustaa...

    VastaaPoista
  7. Tää näyttää ja kuulostaa kyllä NIIN hyvältä, että pakko joskus testata :)

    VastaaPoista
  8. info, samaa mieltä. :) olisin tullut vastavierailulle mutta en pääse linkin kautta. :/

    Anne, marenkivoikreemi vaikuttaa todella möykkyiseltä yhdessä tekovaiheessa, mutta kun vaan jatkaa vatkaamista niin kyllä se siliää kunhan on tehnyt ohjeen mukaan. Mainiota että kreemisi onnistui!

    Katri, suosittelen!

    VastaaPoista
  9. ......ja minä lueskelen suklaisia juttujasi ! Linkitys on jostain syystä tosiaan jäänyt, vaikka muuten on kirjoiteltu. Kipitän kotikolooni ja linkittelen sinut :-)
    Kaunista kukantuoksuista viikonloppua ! Terv.: www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  10. On kyllä niin herkun näkönen pohja, että varmaan pakko testata seuraavaan kakkuun! :))

    VastaaPoista
  11. Sani, suosittelen kyllä kokeilemaan tätä! :)

    VastaaPoista
  12. Moi! Onko tämä sellainen kiinteä kakkupohja, ei siis niin murenevainen kuin esim. sokerikakku? Yritän etsiä sopivaa suklaista pohjaa muotokakkuun jota olisi tarkoitus "veistellä" muotoonsa.

    VastaaPoista
  13. Anonyymi, tämä pohja voisi hyvinkin sopia tarkoituksiisi, varsinkin jääkaapin kautta käytettynä. Yleisesti ottaen kaikki voita ja aitoa suklaata sisältävät pohjat ovat parempia veistelytarkoituksiin kuin perus sokerikakku.

    VastaaPoista
  14. Taivaallinen pohja! Helppo tehdä, onnistuu hvyin ja maistuu hyvältä. Kiitos paljon ohjeesta, kolmas pohja jo paistumassa. :)

    VastaaPoista
  15. Haluaisin kokeilla isänpäiväkakkuun tätä suklaapohjaa, mutta amatööri kun olen pohdin tuota vesihauteen lämpötilaa. Saako vesi olla kiehuvaa? Onko vesihauteen lämpötila kovinkin oleellinen?

    VastaaPoista
  16. Hei Laura! Pahoittelen että vastaukseni taitaa tulla myöhässä. Itse teen vesihauteen näin: kiehautan kattilassa veden ja napsautan levyn nollille, jonka jälkeen vatkaan munat ja sokerit kiehautetun veden päällä.

    VastaaPoista
  17. Kiitokset vastauksesta! Pohdin asiaa aikani ja tein samalla tavoin, vatkasin kiehautetun veden päällä. Vaahdosta tuli hyvä ja kakkukin onnistui :) Kiitokset hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  18. Kokeilen tätä ensi viikonlopun ristiäiskakkuun! :)

    VastaaPoista
  19. Mitä suosittelisit kakun täytteeksi? :)

    VastaaPoista
  20. Naminami, kivaa, toivottavasti kakkusi onnistui! :) En muuten jostain syystä pysty kommentoimaan blogiasi. :O

    maisa, koska itse tykkään todella suklaisista jutuista, suosittelisin vaikka pelkkää suklaakuorrutetta! Jos taas tahtoo raikkautta, sopii tuoreet marjat kuten vadelmat ja punaiset viinimarjat mainiosti. Sacherkakkumaiseen lopputulokseen pääsee aprikoosimarmeladilla.

    VastaaPoista
  21. Riittääkö 26 cm vuokaan 1.5 kertainen taikina? Onks paistoaika silti sama? Aattelin viikonloppuna tehdä itselleni kakun kun ei mua naistenpäivänä kukaan muistanut :D

    VastaaPoista
  22. Niin ja en tiedä mikä tota kommentointia vaivaa. Asetukset pitäis olla ok mutta sain muiltakin infoa ettei pysty kommentoimaan.

    VastaaPoista
  23. Naminami, uskoisin 1,5 kertaisen reseptin riittävän. Paistaisin ehkä vähän reilun tunnin. Kokeilemisen arvoinen voisi olla myös aavistus mutakakkumaisuutta, eli ettei nostaisi paistoaikaa. :)

    VastaaPoista
  24. Naminami, ja en pysty vieläkään kommentoimaan. :/ vika voi olla tuossa ulkoasussa. Kommenttilaatikko kyllä aukeaa ja näkyy mutta kursoria ei saa siihen jotta voisi kirjoittaa, eikä lähetä-nappikaan kyllä toimi.

    VastaaPoista
  25. Hei,
    Etsin tässä oikein pehmeää ja suklaista pohjaa lupaamiini hääkakun testiversioihin... Osaatkos tätä pohjaa tehneenä vähän analysoida (ja mainostaa :)), että miten eroaa sellaisesta sacher-henkisestä (jossa erotellaan keltuaiset ja valkuaiset jne.) pohjasta? Ja kumpi parempi? ;) Molemmat tosin varmasti hyvää, sen verran suklaata käytetään...!

    VastaaPoista
  26. Moikka Pilvi-Pulla!
    Tätä pohjaa en ehkä sanoisi pehmeäksi vaan nimenomaan täyteläiseksi. Ja maistuu todella tummalle suklaalle. On huomattavasti kosteampi pohja kuin sacher-reseptistä tehty. Tätä suosittelen tietysti mehevyyden takia! :D

    VastaaPoista
  27. Mites, halkeileeko teillä tuo pinta paistettaessa? Ja kuinka paksu pohjasta on tullut tuolla ohjeella?

    VastaaPoista
  28. Ja miksi pinnasta tulee kova? olen pitänyt sen tunnin uunissa. Näin käynyt jo kaksi kertaa.

    VastaaPoista
  29. Pohjan paksuus riippuu tietysti vuoan halkaisijasta. Pinnasta tulee rapsakka mutta kakku kannattaa jäähdyttää vaikka kakkukuvun alla jolloin pinta hieman pehmenee.

    VastaaPoista
  30. tätä kakkupohjaa käytetty jo monen monessa kakussa ja eri täytteillä kokeiltu.aina kehutaan mielettömän hyväksi ja sitä se todellakin on! :) (itse tosin käyttänyt suklaana fazerin sinistä kun en tuon tumman suklaan kova ystävä ole)

    VastaaPoista
  31. Kuinkahan oleellinen tuo pari ruokalusikallista smetanaa? Taalla ei myyda moista ainetta, mutta kai sen voi korvata kermaviililla/maustamattomalla jogurtilla, tai jattaa kokonaan pois?

    Oikein jannittaa, miten tama kakku onnistuu! Aion tasta elamani ensimmaista kerroskakkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit korvata smetanan ranskankermalla tai tuorejuustolla. Voi sen myös jättää kokonaan pois.

      Poista
  32. Viela yksi kysymys sulle! Panen tahan edellisen kommentin peraan, vaikka kuuluisikin oikeasti tuonne taytepuoleen... etta kuinka jamakkaa tuo sinun valkosuklaamousse -tayte on? Vaatiiko hyytyakseen irtopohjavuokaa, siis etta kokoan kakun (kakut) nurinpain ensin vuokiinsa, ja annan hyytya, ja sitten kakut kipataan, kasaus ja koristelu?

    Kuinka monelle hengelle arvioisit tuon 5 munan annoksen riittavan? Koska pohja on taytelaista, eika hasuista kuten sokerikakkupohja (nain kasitin?), viisi munaa riittaa pitemmalle tassa kakussa kuin viisi munaa sokerikakkupohjaisessa taytekakussa, pitaako paikkansa?

    Suurkiitokset, jos viitsit viela vastailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosuklaamousse on suht jämäkkää eikä valu kakun välistä pois.

      Riippuu ihan kakun syöjistä, sanoisin että riittää n. 15 hengelle.

      Poista
  33. toivottavasti saisin vastauksen vielä, kun tänne ei ole kukaan aikoihin kirjoittanut. Kysyisinkin nyt ammattilaiselta, että kun tästä kakusta pitäisi sanojesi mukaan tulla täyteläinen ja niin edespäin, niin sopiiko tähän pinnalle sokerimassa vai vettyykö?

    VastaaPoista
  34. Moi Riina! Sokerimassa vettyy minkä tahansa kakun päällä (paitsi kuivakakun...) jos sen alle ei laita rasvapohjaista kreemiä. Hätätapauksessa voi käyttää hilloa tarttumapintana, mutta esim. kermavaahto käy tarkoitukseen ainoastaan silloin jos kakku tarjotaan hetikohta päällystämisen jälkeen.
    Mutta siis jos massan alle laittaa rasvapohjaisen kreemin niin silloin voi päällystää minkä tahansa kakun. Myös tämän. :)

    VastaaPoista
  35. kiitos! tämä auttoi. päällystän kakun samana päivänä kun tarjoilen joten saatan ottaa riskin kermavaahdon kanssa. vähän vierasran tuota kreemiä :) pohjaa kuitenkin kokeilen tällä reseptillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et ole kokeillut niin suosittelen lämpimästi marenkivoikreemiä suolattomaan voihin tehtynä. Marenki keventää kivasti eikä kreemi ole ollenkaan niin rasvaista kuin esim. pelkkä voikreemi tai sokerikreemi.
      Toivottelen hyviä leipomishetkiä! :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.